Pages Navigation Menu

Spreekbuis van de Lateral Boys

Categories Navigation Menu

Cabinet de curiosités

Seizoen 1978 – 1979 – ’t Trumke en ’t Tröötje (en Vèrkesblaoze)
De club is al enige tijd op zoek naar een clublied en ontvangt vele inzendingen, maar die kunnen het bestuur niet bekoren. Maar eindelijk is het dan zo ver: er is een lied dat de goedkeuring van het bestuur kan wegdragen. De keuze valt op ‘Nao Veure Fortuna’ (tekst en muziek geschreven door Hans Wijnands) en tegen het einde van de eerste seizoenshelft duikt Fortuna’s huisorkest in Munstergeleen de studio van Jan Theelen in.

Vlak voor de thuiswedstrijd tegen Heerenveen op 17 december 1978 wordt het lied gepresenteerd aan het publiek. Huisorkest ’t Trumke en ’t Tröötje begeleidt zanger Chris Maas die de 6.000 toeschouwers een eerste keer laat kennismaken met de tekst. Om de regio op een snelle manier hiermee vertrouwd te laten raken wordt het nieuwbakken clublied op single uitgebracht. Op de B-kant van de single staat het lied ‘Biet mèr in de Paeperkouk’.

In de seizoenen die volgen wordt het clublied ongekend populair; het wordt heden ten dage nog altijd door supporters tijdens wedstrijden gezongen! Maar niet alleen inwoners van de Westelijke Mijnstreek kunnen het refrein moeiteloos opdreunen; het clublied geniet ook landelijke bekendheid.

Ondertussen heeft de club haar naam veranderd van Fortuna SC naar Fortuna Sittard (zie ook: Seizoen 1979 – 1980) en dat is aanleiding om de laatste twee regels van het refrein te veranderen. Vlak voordat Fortuna haar wedstrijd in het kader van de Europa Cup II tegen het Britse Everton FC afwerkt neemt Chris Maas samen met de selectie een nieuwe versie van ‘Nao Veure Fortuna’ op, waarbij ‘Fortuna SC’ wordt vervangen door ‘Fortuna olé’. Daarnaast verschijnen ‘De bèste club oet ut Zuije’ en ‘Fortuna deit in gans Europa mit’, maar beiden zullen het qua populariteit nooit halen bij ‘Nao Veure Fortuna’.

Deze single is voor f 6,- beschikbaar in de betere platenzaak

Ook in de decennia die volgen worden nog diverse nummers uitgebracht, maar deze evergreen zal nooit worden overtroffen.

Seizoen 2003 – 2004 – Swift Hesperange – Fortuna Sittard (30 juli 2003)
Begin jaren 2000 onderhoudt Fortuna in de persoon van Fred van Barneveld warme contacten met de man achter de Luxemburgse voetbalclub Swift Hesperange. Niet alleen jeugdteams trekken wel eens naar het Groothertogdom om deel te nemen aan een toernooi, maar ook Fortuna’s eerste elftal zakt tweemaal af naar het zuiden. De eerste maal dat Swift Hesperange optreedt als gastheer is tijdens de voorbereiding op het seizoen 2003 – 2004. Op een woensdagavond treedt het elftal van trainer Hans de Koning om 19.00 uur in het Stade Alphonse Theis aan en sluit met een 2-5 overwinning af.


Waarom niet op woensdagavond in ‘Groussherzogtum Lëtzebuerg’ voetballen?

Anderhalf jaar later vergaat het Fortuna heel wat minder goed als Swift Hesperange de Sittardenaren met een 2-1 nederlaag naar huis stuurt. Is dit de reden waarom er nooit meer tegen de Luxemburgers wordt gespeeld sindsdien?

Seizoen 2010 – 2011 – Vlug & Lenig
Halverwege het seizoen 2010 – 2011 presenteert de Geleense handbalclub Vlug & Lenig (in de volksmond V & L geheten) haar nieuwe shirtsponsor. Deze zal de komende drie seizoenen het shirt van de Geleense handbaldames sieren.

Toevalligerwijs wordt de handbalvereniging gesponsord door het bedrijf van de voorzitter van Fortuna, Wil Meijers. Meijers, samen met Wil Helwig en John Veenstra oprichter van Trots op Fortuna (TOF), is in het verleden al bestuurslid en sponsor van de Geleense handbalvereniging geweest, en keert in die hoedanigheid terug in Geleen.

Maar Meijers kiest er niet voor om de naam van zijn bedrijf op het shirt te drukken, maar laat het clublogo van Fortuna op het shirt zetten. En dus spelen de dames van V & L na de winterpauze met een stukje Fortuna op hun borst haar wedstrijden.

Het shirt van kledingfabrikant Masita is identiek aan het shirt dat Fortuna zelf draagt tijdens het seizoen 2009 – 2010. Het thuisshirt bestaat hoofdzakelijk uit de kleur blauw, met hier en daar een stukje wit.

v-en-l-dames

Het damesteam van V & L speelt haar thuiswedstrijden in het blauw

Aan de voorzijde is het blauwe shirt van twee witte biesjes voorzien die vanaf de bovenzijde taps doorlopen tot aan de onderzijde. Daarnaast dragen de speelsters hun rugnummer op de rechterborst. Aan de linkerzijde is het shirt ter hoogte van de borst voorzien van het clublogo van V & L.

Het uitshirt is qua kleurschakering een spiegelbeeld van het thuisshirt

Door de jaren heen heeft het logo enkele modificaties ondergaan, maar de letters ‘V’ en ‘L’ maken nog immer prominent deel uit van het logo. Tevens komt een hert terug in het logo; een dier dat symbool staat voor ‘vlug’ en ‘lenig’. Tenslotte is het logo voorzien van de vestigingsplaats van V & L (Geleen) en het jaar van oprichting (1949).

Daar waar de dames tijdens thuiswedstrijden aantreden in het blauw, dragen ze tijdens uitwedstrijden een voornamelijk wit tenue. Thuis- en uitshirt zijn identiek aan elkaar, waarbij de kleur blauw in het thuisshirt wordt vervangen door de kleur wit en andersom.

Seizoen 2011 – 2012 – Fortuna Sittard – MVV (5 maart 2012)
In 2008 wordt bij Fortuna-supporter Paul Loete vastgesteld dat hij lijdt aan de ziekte ALS. ALS, dat staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose, is een vrij onbekende aandoening welke leidt tot het onvoldoende of niet functioneren van de spieren. Dat houdt in dat mensen die lijden aan ALS steeds minder kunnen beschikken over hun spieren hetgeen uiteindelijk leidt tot verlamming. Bovenop het feit dat ALS een dodelijke spierziekte is, is ALS ook nog eens een progressieve ziekte. Dat betekent dat de spierkracht steeds verder achteruitgaat.

En om deze vrij onbekende spierziekte media-aandacht te geven heeft Paul Loete aan Fortuna gevraagd te bekijken hoe de club hieraan kan bijdragen. Rondom de derby tegen MVV wordt gecollecteerd onder supporters en sponsoren waarbij de opbrengst ten goede komt aan de Stichting ALS Nederland. Maar de spelers dragen tijdens de warming up ook shirts welke op de voor- en achterzijde zijn voorzien van het logo van de Stichting ALS Nederland.

Het shirt zonder opsmuk dat tijdens de warming up wordt gedragen

Het shirt van het kledingmerk Masita, is eenvoudig van opzet en identiek aan het thuis- en uitshirt dat Fortuna draagt tijdens het seizoen 2007 – 2008. Afwijkend van Fortuna’s clubkleuren is de hoofdkleur van het shirt wit, voorzien van zwarte biezen.

Paul Loete komt op 23 maart 2013 te overlijden. Maar op 30 oktober 2013 krijgt de fatale spierziekte pas écht landelijke bekendheid als tijdens een uitzending van het televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’ Fernando Ricksen verklaart eveneens te lijden aan de spierziekte ALS.

De voormalige speler van Fortuna, AZ, Glasgow Rangers en Zenit St. Petersburg merkt op een dag dat zijn spierkracht is afgenomen, consulteert een arts, ondergaat diverse onderzoeken en verneemt het vreselijke nieuws dat hij leidt aan ALS. En zo krijgt de spierziekte, tweeënhalf jaar nadat Paul Loete aandacht vraagt voor zijn ziekte, eindelijk de aandacht die het verdient.

Seizoen 2013 – 2014 – Mark van Bommel Afscheidswedstrijd (13 september 2013)
Tijdens het seizoen 2012 – 2013 neemt Mark van Bommel het besluit te stoppen met profvoetbal. De middenvelder, die jarenlang in het buitenland heeft gespeeld, sluit zijn imposante carrière af bij de club waar hij in Nederland de meeste successen mee vierde: PSV.

Als eerbetoon organiseert de Eindhovense club een afscheidswedstrijd voor Van Bommel. Tijdens deze afscheidswedstrijd speelt Van Bommel met zijn eigen team tegen het huidige PSV. Maar wat de Eindhovenaren voor elkaar spelen, dat moet in Sittard toch ook kunnen?!

En inderdaad, het is 13 september als Van Bommel ook in Sittard afscheid neemt van ‘zijn’ supporters. Daar waar Van Bommel in Eindhoven samenspeelde met allerlei wereldtoppers, speelt Van Bommel in Sittard samen met zijn oud-ploeggenoten van Fortuna. En hoe mooi is het om nog een keer de spelers bij elkaar te zien die Fortuna in het seizoen 1994 – 1995 aan de titel in de Eerste Divisie helpen en de seizoenen daarna een aantal seizoenen in de subtop van de Eredivisie bivakkeren?

programmaboekje-van-bommel
Fortuna en PSV brengen voor deze gelegenheid een speciaal programmaboekje uit

En dus treedt Van Bommel aan met spelers zoals Robert van der Weert, Wil Boessen, Roberto Lanckohr, Regillio Simons, Michael Jeffrey, Ruud Kool, Ronald Hamming en Fuat Usta. Grote afwezige is Fernando Ricksen.

En bij de afscheidswedstrijd waarin de Fortuna All Stars (met Mark van Bommel in de gelederen) het opnemen tegen de huidige selectie van Fortuna Sittard hoort natuurlijk ook een gelegenheidsoutfit.

De shirts zijn van kledingfabrikant Masita en oranje van kleur. Er is gekozen voor een vrij sober shirt voorzien van nummer ‘6’, het nummer waarmee Van Bommel veel speelde. Tevens zijn de shirts voorzien van de naam ‘Van Bommel’.

De Fortuna All Stars treden aan in een fel oranje outfit

Het shirt is ook voorzien van sponsoring. Zo siert de naam rieker.nl de achterzijde en prijkt de naam fitness-saller.nl op de voorzijde. Fraai detail is de tekst ‘Afscheidswedstrijd MARK VAN BOMMEL 13 september 2013’, te zien op de linkerborst.

Het shirt is voorzien van enkele fraaie details!

Op de mouw is een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen logo zichtbaar. Het logo bestaat uit een afbeelding van het lachende gezicht van Van Bommel in een zeshoek; op elke hoek voorzien van het logo van de clubs waarvoor Van Bommel heeft gespeeld (met de klok mee: Fortuna Sittard, PSV, AC Milan, FC Bayern München, FC Barcelona en VV Maasbracht). De rechtermouw is voorzien van een sponsornaam, namelijk GP Trans Transport- & Koeriersdiensten.

Seizoen 2013 – 2014 – Fernando Ricksen Testimonial (25 mei 2014)
Op 30 oktober 2013 is Fernando Ricksen te gast in het televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’. In dit vroege avondprogramma is Ricksen te gast om toelichting te geven op het boek ‘Vechtlust’ dat een beschrijving geeft van zijn leven tot dusver. De afgelopen jaren zijn er diverse autobiografieën gepubliceerd over tal van voetballers, de ene nog spraakmakender dan de andere. En omdat over Ricksen de meest wilde geruchten de ronde doen lijkt het goed Ricksen te vragen hoe hij hier nu zelf over denkt.

vechtlust
‘Vechtlust’ is zowel in Nederland alsook in Schotland een bestseller

Maar al gauw gaat het nauwelijks nog over het boek. Ricksen komt erg moeilijk uit zijn woorden en de vraag dringt zich op wat er aan de hand is met de voormalig profvoetballer. Er wordt door de aanwezigen en kijkers onbewust een relatie gelegd tussen het feit dat hij lastig uit zijn woorden komt en zijn voormalig drank- en drugsgebruik.

Maar wat er daadwerkelijk speelt kan niemand vermoeden. Ricksen lijdt aan de ziekte ALS. Deze ziekte zorgt ervoor dat de spierfunctie steeds verder wegvalt en leidt uiteindelijk tot verlamming. Bij Ricksen openbaart zich deze ziekte vooral op zijn spraakvermogen, waardoor spreken steeds lastiger wordt.

De (voetbal)wereld reageert geschokt op het nieuws. Hoe kan een sporter door zo’n ziekte worden getroffen? En houdt dit verband met het leven dat de voetballer jarenlang leidde?

Doordat iedereen plotseling een zwak krijgt voor de karaktervoetballer lijkt het alsof er een ware run ontstaat op ‘Vechtlust’. Tot dusver heeft nog niemand de ziekte overleefd, maar Ricksen is ervan overtuigd dat hij de eerste zal worden.

Het vreselijke nieuws sijpelt ook door tot in Schotland, waar Ricksen jarenlang voor Glasgow Rangers heeft gespeeld. Zowel in Nederland, maar ook in Schotland wordt het idee opgevat Ricksen een testimonial aan te bieden. En met de gedachte dat Ricksen lijdt aan ALS in het achterhoofd lijkt dat meer dan ooit een afscheidswedstrijd te worden.

programmaboekje-fernando-ricksen
Ook voor de Fernando Ricksen Testimonial worden speciale programma’s uitgegeven

Daar waar in Glasgow op 25 januari 2015 een testimonial ten ere van Ricksen wordt gespeeld, vindt deze in Sittard 8 maanden eerder plaats, op 25 mei 2014.

Tijdens deze wedstrijd neemt een team van oud-ploeggenoten en bekenden van Ricksen het op tegen Fortuna Sittard. Voor deze gelegenheid worden speciale shirts ontworpen voorzien van het nummer ‘2’, Ricksens nummer.

Evgeniy Levchenko maakt deel uit van het team van Fernando Ricksen

De shirts van het Nederlandse kledingmerk Copa, voornamelijk bekend van haar retro voetbalshirts, zijn wit van kleur en voorzien van een diagonaal, bestaande uit de kleuren rood en blauw. Genoemde drie kleuren zijn een verwijzing naar de clubkleuren van Glasgow Rangers. Daarnaast prijkt op de linkerborst het logo van de testimonial. Het logo bestaat uit een afbeelding van Ricksens gezicht, zijn naam en de datum van de testimonial, 25 mei 2014. Deze tekst komt ook terug in de kraag van het shirt.

Op de achterzijde is het shirt voorzien van de naam van de desbetreffende speler. En er spelen heel wat gekende namen mee, voornamelijk met een verleden bij Glasgow Rangers. Onder andere Giovanni van Bronckhorst, Shota Arveladze, Ronald de Boer, Nacho Novo en Thomas Buffel geven acte de présence.

13-14-2-levchenko_detail
Het logo is speciaal ontworpen voor de Fernando Ricksen Testimonial

Maar ook prominenten zoals Mark van Bommel, Kevin Hofland, Anatoliy Tymoshchuk en broer Pedro Ricksen zijn aanwezig. Ze geven Ricksen in ieder geval een mooi afscheid van het Sittardse publiek.

Hij verruilde Fortuna (Eredivisie) na het seizoen 1996 – 1997 voor AZ (Eerste Divisie) en velen namen hem dat kwalijk. Waarom zo jong al kiezen voor geld in plaats voor carrière? Maar als zijn internationale carrière ten einde is voelt hij zich niet te groot om 13 seizoenen later nog enkele jaren ‘af te bouwen’ bij Fortuna, waarmee hij zijn heldenstatus weer terugwint!


Naar Louvre |